Invesco ontwikkelde in samenwerking met duurzaamheidsprofessor Andreas Hoepner een proxyvoting portal waarop fondsmanagers zelf direct kunnen stemmen op aandeelhoudersvergaderingen. Het huis is zo tevreden over de resultaten dat het de portal heeft laten patenteren.
In de portal kunnen fondsmanagers hun motivering en aanbevelingen voor hun collega’s in andere kantoren achterlaten, hun research verwerken en het stemgedrag van anderen bekijken.
Meer betrokkenheid
Volgens Bonnie Saynay, Head of Proxy Governance & Responsible Investment van Invesco , levert het zelf kunnen stemmen betere resultaten op omdat het de betrokkenheid van de teams onderling en hun engagement bij de bedrijven die ze in hun portfolio hebben, vergroot.
Fondsmanagers zijn zelf het best in staat om in te schatten hoe duurzaam de bedrijven zijn waarin ze beleggen. ‘Bij hen moet dan ook de verantwoordelijkheid liggen om een bedrijf op de vingers te tikken als het nodig is’, vertelt ze in gesprek met Investment Officer.
‘Veel asset managers besteden het stemmen uit, omdat het administratief veel te tijdrovend is. Maar de knowhow en de invloed van externe ESG-analisten is vaak veel kleiner dan die van een fondsmanagers met een geconcentreerde portfolio met verantwoordelijkheid voor de aan- en verkoopbeslissingen. Zij bezitten de diepgaande kennis die nodig is om de werkelijke waarde van een bedrijf te kunnen herkennen. Bovendien heeft onderzoek van Hoepner aangetoond dat een gedemocratiseerd stemproces mensen doordachter doet stemmen omdat ze echt onafhankelijk een besluit moeten en kunnen nemen.’
Ultieme sanctie
Reden waarom het fondshuis het stemmen tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen overlaat aan de fondsteams zelf; een toegewijd stemproces is volgens Saynay dé manier om als actieve aandeelhouder je stem te laten horen en duurzaamheid af te dwingen.
‘Actieve managers kunnen druk uitoefenen via dialoog en betrokkenheid, maar het is pas tijdens het stemmen op de jaarlijkse algemene vergadering dat je werkelijk kunt laten voelen wat je van een bedrijf vindt. De dreiging om af te stoten, is de ultieme sanctie. Grote institutionele spelers hebben wel degelijk invloed.’
Open dialoog
Na een succesvolle start in de VS, wordt de portal nu ook uitgerold in Europa en de Aziatische markt. Volgens Synay is voor een fondshuis een globale visie op corporate governance en proxy voting noodzakelijk om het duurzaamheidsbeleid naar een hoger plan te tillen.
‘De combinatie van een wereldwijd uniforme visie op SRI en het stemmen op lokaal niveau waarbij fondsmanagers vrij zijn om hun eigen inzicht te uiten, is de beste garantie om feit van fictie op het vlak van duurzaamheid te onderscheiden. Ik geloof echt dat de open dialoog tussen mensen in een besluitvormingsproces het verschil maakt.’
Vlotte rapportage
Voor de toekomst ziet Saynay de portal verder uitgroeien naar een webbased formule waarmee “on the go” stemmen mogelijk wordt. Ook researchdata en rapportages kunnen veel beter worden gemanaged, iets waar volgens haar alle fondsenhuizen mee worstelen.
‘Je kunt bijvoorbeeld profielen van emittenten creëren en die wereldwijd met elkaar delen. Nu delen we onze stemgedragingen in ons jaarlijkse duurzaamheidsverslag. Via zo’n platform kunnen we dan heel gemakkelijk aan onze data en er zeer vlot over rapporteren. Nieuwe technologieën zullen die processen alleen nog maar gaan versnellen.’