De Franse vermogensbeheerder Tikehau Capital ziet België, vanwege het grote aantal kleine en middelgrote ondernemingen, als een interessante groeimarkt voor de komende jaren. Het bedrijf is gespecialiseerd in de financiering van ondernemingen aan KMO’s.
Tikehau Capital is een Franse vermogensbeheerder en belegger die in 2004 is opgericht door voormalige werknemers van Merrill Lynch en Goldman Sachs. Hoewel de groep zich in eerste instantie vooral richtte op beleggingen, is de management board van de groep zich al snel gaan richten op de snelgroeiende markt van de alternatieve financieringen aan kmo’s.
Alternatieve financieringen
Na de financiële crisis hebben veel bankinstellingen de financiering aan deze sector snel afgebouwd. Tikehau Capital is zich vanaf oktober 2007 gaan richten op dit segment, dat de traditionele banken links lieten liggen. In enkele jaren tijd is de groep uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers op de Franse markt. Vandaag is deze activiteit goed voor 43 procent van de activa onder beheer.
Ze wordt voornamelijk gecommercialiseerd aan institutionele beleggers, en dat via verschillende gesloten fondsen. ‘De eigen middelen van de vennootschap zijn belegd in deze producten. Hierdoor komen onze belangen overeen met die van onze cliënten. Dat is een teken van vertrouwen voor beleggers’, aldus Edouard Chatenoud in een gesprek met Investment Officer. Hij is verantwoordelijk voor de Benelux.
De private equity activiteit vertegenwoordigt vandaag 18 procent van de activa onder beheer. In dat segment is de doelstelling om te participeren in de kapitaalfinancieringen van genoteerde en niet-genoteerde bedrijven. ‘Wij mikken niet op een controlebelang, maar willen nauw samenwerken met de topkaderleden’, benadrukt Edouard Chatenoud.
Producten
Op het vlak van vastgoed, dat 16 procent van de activa onder beheer uitmaakt, is Tikehau voornamelijk gespecialiseerd in de overname van omvangrijke portefeuilles. De beheerder zal daarna marketing doen om de activa zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Ook dit segment wordt ontwikkeld via verschillende private fondsen.
Ten slotte stelt Tikehau voor het beheer van open fondsen 23 procent van de activa onder beheer, in België drie gespecialiseerde fondsen voor die investeren in bedrijfspapier en één gemengd fonds. ‘Onze toegevoegde waarde zit hem in het selectieproces van obligaties die een aantrekkelijk risico-rendementsprofiel hebben’, zegt Chatenoud.
In 2017 werd met de beursgang van het bedrijf een nieuwe mijlpaal bereikt. Vandaag is de groep grotendeels in handen van het management en de werknemers, 37 procent van het kapitaal, samen met vooraanstaande institutionele beleggers. Eind 2017 bereikten de activa onder beheer van Tikehau Capital 13,8 miljard euro. De beurskapitalisatie schommelt rond de 3 miljard euro.
Belgische aanwezigheid
Tikehau is al sinds 2015 actief in België. De groep verdiende haar strepen met het nemen van participaties in genoteerde bedrijven (met name de GIMV), de verkoop van de vastgoedpromotor Nafilyan & Partners aan Immobel en verschillende plaatsingen van private schuld. Daarnaast werden verschillende beleggingsfondsen geregistreerd op de Belgische markt. Die worden actief gedistribueerd aan family offices, verzekeraars en private banken.
‘We hebben sterke historische banden met België. Sinds onze oprichting hebben we een sterke interesse geconstateerd bij institutionele beleggers en zakenmensen. Sommige van hen waren aandeelhouders van het eerste uur’, zegt Chatenoud. ‘Bovendien presteert de Belgische economie goed, en heeft ze verschillende mooie bedrijven met een sterk aandeelhouderschap met een visie op de lange termijn.’