Fondshuizen · Beleggen

Guy Wagner: sterkste stijging bbp sinds midden 2015

Guy Wagner, CEO, Banque de Luxembourg Investments

Ondanks de gebruikelijke trage groei van de gezinsconsumptie in de Verenigde Staten aan het begin van het jaar, stijgt het bruto binnenlands product (bbp) met 2, 9 procent het sterkst sinds midden 2015. ‘De wereldeconomie blijft op koers, maar de beurzen worden volatieler.’

Dat concludeert Guy Wagner, CEO van Banque de Luxembourg Investments in zijn maandelijkse analyse. In de Eurozone zijn de signalen van een conjunctuurvertraging volgens de econoom het meest zichtbaar, omdat de impact van de euro voelbaar begint te worden. ‘Maar net als in de VS, zullen de cijfers in de loop van het jaar naar verwachting verbeteren’, aldus Wagner.

Licht stijgende inflatie

De Amerikaanse Federal Reserve liet zoals verwacht de referentierente ongemoeid en voorzitter Jerome Powell liet niets los over het toekomstige rentebeleid. ‘Hij stelde wel vast dat de inflatie zonder energie en voeding niet langer onder de twee procent ligt’, vervolgt Wagner. 

Hij acht de kans steeds groter dat de ECB tussen september en december van dit jaar daadwerkelijk zal stoppen met de inkopen van obligaties. Hij verwacht dat de rente ten vroegste in de tweede helft van 2019 een eerste keer wordt verhoogd. ‘Niets wijst dus op een wijziging van de plannen van de ECB’.

In Japan wijzen de laatste statistieken over de industriële productie en de detailhandelomzet volgens de econoom ook op een zwakkere bbp-groei. In China versoepelde de centrale bank haar monetaire voorwaarden als reactie op de (beperkte) signalen van een groeivertraging.

Obligatierente stijgt zonder duidelijke oorzaak 

In april is de rente licht gestegen zonder een duidelijke oorzaak, signaleert Wagner. ‘De stijging van de aandelenmarkten en de olieprijzen en de zwakker dan verwachte Amerikaanse bbp-groei in het eerste kwartaal droegen hiertoe bij.’

De tienjaarsrente is opgeveerd in de VS, Duitsland en Spanje, maar bleef stabiel in Italië. ‘Door de hoge kosten voor het afdekken van het wisselkoersrisico van de dollar en de aanhoudend lage rente op obligaties in euro blijven de obligatiemarkten weinig aantrekkelijk voor Europese beleggers’, aldus de econoom.

Beurzen weer volatieler 

Na een moeilijk eerste kwartaal hebben de beurzen zich in april herpakt. Dat herstel is te danken aan de sterke kwartaalcijfers van bedrijven en de afname van de geopolitieke spanningen op het Koreaanse schiereiland. Maar de onzekerheid over het handelsconflict tussen de VS en China blijft volgens Wagner een zwaar aandachtspunt voor beleggers. ‘Ik verwacht de komende weken opnieuw volatielere beurzen.’