Nieuws

ING Beleggersbarometer: Bijna alle beleggers denken dat oorlog rendementen zal beïnvloeden

De ING BeleggersBarometer is in juni weer licht gestegen en staat nu net boven zijn neutrale niveau. Beleggers blijven echter onzeker over de economische en marktontwikkelingen en zijn momenteel verdeeld in drie gelijke kampen: het aandeel dat denkt dat de aandelenmarkt de komende drie maanden zal stijgen, corrigeren of stabiel zal blijven, is ongeveer even groot. Hoewel het aandeel beleggers dat denkt dat het een goed moment is om obligaties te kopen is gestegen, is bijna 4 op de 10 respondenten besluiteloos. De internationale politiek voedt die onzekerheid. Slechts 2 op de 10 beleggers denkt overigens dat de geopolitieke situatie het komende jaar zal verbeteren. Het is dan ook niet verrassend dat een grote meerderheid van de beleggers denkt dat oorlogen het beleggingsrendement de komende jaren zullen beïnvloeden.

In juni steeg de ING BeleggersBarometer licht naar 102 punten, waarmee hij weer boven het neutrale niveau uitkwam. Dit is voor het eerst sinds februari. Ondanks deze stijging hebben beleggers echter nog geen sterke overtuiging. 41% van hen verwacht geen verandering in de Belgische economische situatie in de komende drie maanden. Maar liefst 30% denkt zelfs dat de situatie zal verslechteren, terwijl 26% het tegenovergestelde denkt. Voor de financiële markten lijkt de onzekerheid nog groter. 31% van de respondenten denkt dat de Belgische aandelenmarkt zal verbeteren in de komende drie maanden, terwijl 30% verwacht dat de beurs zal dalen. Nog eens 31% denkt dat er niets zal veranderen.

Zes op de tien beleggers denkt dat hun financiële situatie op korte termijn niet zal veranderen

Wat de financiële situatie van hun gezin betreft, is 20% van de respondenten van mening dat deze de afgelopen drie maanden is verbeterd, terwijl 18% denkt dat deze de komende drie maanden zal verbeteren. “In beide gevallen zijn deze percentages iets positiever dan vorige maand. Opvallend is het hoge percentage beleggers dat denkt dat hun situatie noch positief noch negatief zal veranderen,” merkt Philippe Ledent op. Zes op de 10 beleggers verwachten dat hun financiële situatie de komende drie maanden onveranderd zal blijven.

Hoewel nog steeds 31% van de beleggers denkt dat het geen goed moment is om in risicovolle sectoren te beleggen en dit aandeel nog steeds groter is dan diegene die het tegenovergestelde denken (24%), is dit wel het laagste percentage sinds het begin van het jaar. Hoewel het nog te vroeg is om te spreken van een grotere risicobereidheid onder beleggers, zou dit wel een eerste signaal in die richting kunnen zijn.

Ten slotte merken we dat beleggers ook wat positiever staan tegenover obligaties. Op dit moment gelooft 29% van de beleggers dat het een goed moment is om ze te kopen, terwijl 22% het tegenovergestelde denkt. Aan het begin van het jaar was dit nog respectievelijk 24% en 27%.

" "

Geopolitieke zorgen blijven beleggers bezighouden

We vroegen beleggers ook naar hun inschatting van de geopolitieke situatie. Ten eerste denkt 21% dat de situatie in de komende 12 maanden zal verbeteren, terwijl 43% denkt dat deze zal verslechteren. Deze vraag werd ook gesteld in maart 2022, kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Toen waren de resultaten iets negatiever: slechts 16% van de respondenten dacht dat de situatie zou verbeteren, terwijl 60% het tegenovergestelde dacht.

In de enquête van juni 2023 zijn jongere beleggers veel minder pessimistisch dan oudere respondenten. 32% van degenen onder de 55 vrezen dat de geopolitieke situatie zal verslechteren. Bij de 55-plussers stijgt dit percentage tot 57. Dergelijke verschillen naar leeftijd waren minder uitgesproken in maart 2022.

Bijna negen op de tien beleggers vindt dat oorlogen invloed hebben op rendement

Zullen oorlogen het beleggingsrendement de komende jaren beïnvloeden? Volgens 88% van de ondervraagde beleggers wel. Opnieuw zijn er grote verschillen op basis van leeftijd: 76% van de respondenten onder de 35 jaar is het hiermee eens, terwijl dit percentage stijgt naar meer dan 9 op de 10 bij de 45-plussers.

Beleggers lijken zich echter niet massaal tot goud te wenden als veilige haven, wat vaak wel gebeurt ten tijde van geopolitieke onrust en crises. Momenteel zegt slechts 16% van de ondervraagden dat ze in goud (zoals goudstaven of munten, trackers, aandelen van goudmijnen…) beleggen. Interessant is dat 27% van de respondenten onder de 35 in goud investeert, vergeleken met minder dan 1 op de 10 bij degenen die 65 of ouder zijn. Ondanks de al hoge goudprijs denkt een derde van de respondenten dat het op dit moment een goed moment is om in goud te investeren, terwijl 17% van mening is dat het op dit moment geen aantrekkelijke investering is.