Asset managers · Marktvisies

Michael Hasenstab: ‘Amerikaanse schatkist bevindt zich op een bubbel’

Michael Hasenstab, Franklin Templeton

Ondanks de dreiging van een stijgende rente in de VS, blijft belegger Michael Hasenstab positief over Emerging Market Debt. Over zijn vaderland de VS is hij veel minder te spreken. De agressieve deregularisatie onder Trump is volgens hem slecht voor het Amerikaanse ESG-beleid, terwijl niet voor de hand liggende landen een veel betere investering zijn.

Deel 2 van het interview met Michael Hasenstab.

Shortposities 

Hasenstab heeft, vanwege de aantrekkelijke waarderingen en de goede liquiditeit, een voorkeur voor schuldpapier van opkomende landen die in lokale valuta is uitgegeven. Dat de Amerikaanse rente weer stijgt, is voor Hasenstab geen reden om minder positief over EM Debt te zijn. Meerdere groeilanden hebben hogere yields, die de stijgende rentevoeten in de US kunnen absorberen. Het valutarisico, als gevolg van de stijgende dollar, dekt hij af met shortposities op de Yen en de Euro.

Die shortposities zijn volgens Hasenstab niet bedoeld om risico toe te voegen, maar om het valutarisico te verminderen als onderdeel van zijn strategische positionering. Momenteel heeft hij een shortpositie van 25 procent op de US treasurymarkt, ongeveer 30 procent short op de Euro en 30 procent short op de Yen, met longposities in de opkomende markten.

VS zijn bubble

Hasenstabs negatieve blootstelling ten opzichte van de Verenigde Staten zegt veel over zijn visie op zijn vaderland. Met 20 procent was de Fed de grootste afnemer van Amerikaanse obligaties, maar die is gestopt met het opkopen en schroeft zijn blootstelling aan het staatspapier terug. Ook buitenlandse kopers van Amerikaans staatspapier hebben hun aankopen geminderd, terwijl de nood aan financiering groot is. En de huidige groei-impuls die veroorzaakt wordt door de agressieve deregularisatie, werkt inflatie in de hand, vertelt hij.

De Amerikaanse schatkist zit op het terrein van een luchtbel, vindt Hasenstab. Momenteel heeft hij een negatieve exposure met behulp van renteswaps omdat de hij een hogere rente op Amerikaanse staatsobligaties verwacht. ‘De grootste koper, de FED, verlaat de markt van het Amerikaanse staatspapier. De Chinezen hebben hun reserves verminderd en olie-exporterende landen hebben hun handen vol met interne kwesties. De Amerikaanse nationale markt moet zijn intake verdrievoudigen om dit tekort in de vraag naar Amerikaans staatspapier op te vangen. Dat lijkt mij nogal een heroïsche aanname.’

ESG 2.0

Hasenstab stelt dat een duidelijk visie op ESG-criteria op dit moment voorwaardelijk is voor toekomstige economische groei.  Zijn onderzoeksteam stelde een score-index (TGM-ESGI) samen die waarden meet en toewijst aan actuele en geprojecteerde ESG-omstandigheden. De TGM-ESGI-score voor de VS zal naar verwachting afnemen. Scandinavische landen scoren op dit moment hoog op de TGM-ESGI-scores, maar zullen naar verwachting weinig veranderen, deels omdat ze al vrij sterk zijn.  Hasenstab belegt bij voorkeur in landen waarvan verwacht wordt dat zij hun ESG-scores de komende twee tot drie jaar aanzienlijk zullen verbeteren - hier ziet hij de grootste beleggingswaarde en het beste gebruik van ESG-analyse.

Hasenstab: ‘Het meeste ESG-onderzoek is gebaseerd op het verleden en focust zich enkel op huidige ESG-omstandigheden. Natuurlijk scoort Denemarken hoog op duurzame ranglijsten, maar wat zegt dat? Dat Denemarken een rijk land is. Als je enkel kijkt naar landen met hoge huidige ESG-scores, word je gelimiteerd tot landen met lage rendementen en mis je veel sterkere beleggingskansen in landen die werken aan een aanzienlijke verbetering van hun ESG-factoren. En als je deze landen uitsluit van investeringen, veroordeel je ze tot blijvende achterstand. Ik vind dat landen die bereid zijn tot verbetering, juist de kans verdienen om zich aan de armoede te onttrekken.’

Lees hier deel 1 van het interview met Michael Hasenstab:

Rijzend populisme doet Hasenstab uit Europa vluchten