Nieuws

Wat u deze zomer heeft gemist

pexels-jean-marc-bonnel-387362531-22733482
Pexels

Een bloedrode maandag, twee grote overnames en vooral véél kijkjes in de keuken – en in de spiegel. Het was geen saaie zomer voor Investment Officer. Iets gemist? Hierbij een korte terugblik op juli en augustus 2024.

Het was Philippe Gijsels die deze zomer in de Spiegel van Investment Officer keek. De hoofdstrateeg van BNP Paribas vertrouwde podcastmaker Sven Vonck toe dat hij nog altijd verknocht is aan de marktenzaal, vanwege de zo rustige uitstraling van de traders die niettemin broeien van binnen. Als hoofdstrateeg komt hij nog altijd geregeld in de marktenzaal om na te denken en tot rust te komen, vertelde hij.

We keken deze zomer niet alleen in de spiegel, maar ook in de keuken bij sectorpartijen. Elk jaar bedenken we namelijk als redactie een zomerserie. Dit jaar gingen we met vastgoedlijfspreuk ‘locatie, locatie’ locatie’ onder de arm langs bij Baloise, Belfius, BNP Paribas Fortis, CapitalatWork, Delen, Mercier Van Lanschot, Nagelmackers en Puilaetco.

We genoten van de rondleiding van broer en zus Anne-Sophie en Alexandre Delen in de impressionante hoofdzetel in Antwerpen, en niet in de laatste plaats omdat Anne-Sophie samen met haar moeder de inrichting van alle Delen-kantoren verzorgt en daarom over iedere ruimte iets bijzonders kon vertellen.

Verderop in de stad vermaakten we ons kostelijk bij Baloise, waar een opgewekte directeur operationele diensten Gert De Haes ons meenam. Bijvoorbeeld toen hij de reeks foto’s toonde van de Australische kunstenaar Tracey Moffatt, van 2000 Olympische atleten die strandden op de vierde plaats. Waarom, dat leest u in het artikel.

Onze redactie en gewaardeerde freelancers genoten, maar u genoot ook, want deze verhalen werden stuk voor stuk veel gelezen. Zoals onze voormalig hoofdredacteur altijd zei: een goede mix aan verhalen bij Investment Officer bestaat uit muesli én cruesli, need-to-know en nice-to-know informatie. We gaven u deze zomer wat meer cruesli, maar vergaten de muesli zeker niet.

Wat dacht u bijvoorbeeld over de “bloedige” beursdag op 5 augustus, waarin beleggers het koersverlies in met name Japan van duiding voorzagen? Vergeet niet de rol van de yen carry trade daarbij, de financiële strategie van goedkoop lenen in Japan om te investeren in hoger renderende activa in het buitenland, waar Gertjan Verdickt een artikel over schreef.

Leest u tot slot vooral nog even welke overnames deze zomer zijn aangekondigd. Nagelmackers komt in handen van La Caisse d’Épargne Hauts de France, dat deel uitmaakt van de Franse bankengroep BPCE. Intussen heeft Delen Private Bank de biedingsprocedure gewonnen voor de Antwerpse private bank Dierickx Leys, die in de familie geen opvolging kon vinden.

Best gelezen artikelen op Investment Officer deze zomer: