Dit artikel wordt u aangeboden door Banque de Luxembourg Investments.

De kloof tussen de robuuste Amerikaanse economie en de wankele wereldeconomie groeit

“In de eurozone is de verwerkende industrie nog gekrompen, al lijkt de activiteit in de dienstensector voldoende stand te houden om een globale krimp van het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal te vermijden”, zegt Guy Wagner, chief investment officer (CIO) van BLI - Banque de Luxembourg Investments. In China beginnen de monetaire en fiscale steunmaatregelen vruchten af te werpen, al blijft het gezinsvertrouwen nog erg broos. Het Japanse bbp steeg in het derde kwartaal met 0,2%, na een klim van 0,5% in de drie voorgaande maanden. “Nu de reële loongroei weer positief is, zou die de vraag de rest van het jaar moeten schragen”, vermoedt de Luxemburgse econoom.

Amerikaanse inflatie stagneert
Na de aanzienlijke terugval in de voorbije twee jaar, lijkt de inflatie te stagneren, en dan vooral die zonder energie en voeding. Zo steeg de algemene inflatie in de Verenigde Staten van 2,4% in september naar 2,6% in oktober. In de eurozone klom de algemene inflatie van 2,0% in oktober naar 2,3% in november.

Vermoedelijk verlaging van Amerikaanse en Europese beleidsrente
Zoals verwacht, heeft de Amerikaanse Federal Reserve de richtrente met 25 basispunten verlaagd. Daarmee landt de overheidsrente tussen 4,50% en 4,75%. Een bijkomende renteverlaging met 25 basispunten bij de laatste bijeenkomst van het jaar in december lijkt nagenoeg zeker. Door de veerkracht van de onderliggende inflatie in de voorbije maanden, zijn de vooruitzichten voor 2025 evenwel een stuk onduidelijker geworden. In de eurozone heeft de raad van bestuur van de centrale banken deze maand niet vergaderd. Bij de decembersessie lijkt een bijkomende verlaging van de depositorente met 25 basispunten erg waarschijnlijk in het licht van de zwakke economische activiteit en de recente uitlatingen van de monetaire overheden.

Zwakke economie versterkt daling langetermijnrente in de eurozone
Ondanks de overwinning van Donald Trump tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de verwachte voortzetting van de robuuste economische groei in de Verenigde Staten, is de Amerikaanse tienjaarsrente over de maand gedaald van 4,28% naar 4,17%. In de eurozone wordt de daling van de langetermijnrente nog versterkt door de economische zwakte. De tienjaarsrente liep terug in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Verkiezingszege Donald Trump geeft financiële markten vleugels
In november boekten de financiële markten winst na de verkiezingszege van Donald Trump. Guy Wagner: “Zo was de sterke groei van de wereldwijde aandelenindex MSCI All Country World Index Net Total Return met 6,6% in euro bijna uitsluitend te danken aan de klim van de Amerikaanse aandelen, terwijl de andere regio's amper deelnamen aan de opleving van de beurs.” Ondanks de kracht van de dollar steeg de Amerikaanse S&P 500 met 5,7% (in USD). De Euro Stoxx 600 klom 1,0% (in EUR), terwijl de Japanse Topix vanwege de opleving van de yen 0,6% kwijtspeelde (in JPY) en de index MSCI Emerging Markets zelfs 3,7% (in USD) verloor. “Op sectorniveau kwamen de beste resultaten van discretionaire consumptiegoederen, financiën en technologie, terwijl nutsdiensten, gezondheidszorg en materialen het minder goed deden.”