Dit artikel wordt u aangeboden door Banque de Luxembourg Investments.

De wereldeconomie blijft langzaam groeien

“De consumptiegewoontes lijken ongewijzigd bij de welgestelde gezinnen, waardoor de activiteitenindexen van de dienstensector blijven aantrekken”, vertelt Guy Wagner, chief investment officer (CIO) van BLI - Banque de Luxembourg Investments. “Die van de verwerkende industrie ontwikkelen minder gunstig, nu vooral de industriële bestellingen tanen en de vastgoedsector minder rooskleurig oogt.” In de eurozone nam de hoop op een versnelling van de groei de voorbije maand af “doordat de eerdere tekenen van verbetering niet aanhouden”. In China blijft de export het belangrijkste onderdeel van het bbp, terwijl de steunmaatregelen voor de gezinsconsumptie en de vastgoedsector niet volstaan om een versnelling van de economische groei teweeg te brengen. In Japan zouden de geleidelijke versoepeling van de inflatie en de gunstige loonovereenkomsten positief moeten uitdraaien voor het gezinsverbruik, dat tot dusver lijdt onder de daling van de reële inkomsten.

Wanneer wordt inflatiedoel van 2% behaald?
Hoewel de inflatie aan beide zijden van de grote plas terugliep, blijft het onzeker of en in welk tempo we op weg zijn naar de officiële doelstelling van 2%. Zo daalde de algemene inflatie in de Verenigde Staten lichtjes van 3,4% in april naar 3,3% in mei. In de eurozone kromp de algemene inflatie van 2,6% in mei naar 2,5% in juni.

Fed handhaaft beleidsrente, ECB verlaagt
Zoals verwacht, heeft de Federal Reserve de richtrente ongemoeid gelaten op de bijeenkomst van juni. Hoewel de inflatie blijft afnemen, wil het monetaire comité graag duidelijkere tekenen dat de inflatie weer op weg is naar 2% alvorens te kiezen voor een inschikkelijker monetair beleid. Ook de Europese Centrale Bank handelde zoals de voorbije weken werd verwacht en verlaagde haar beleidsrente aan het begin van de maand met 25 basispunten. Voorzitster Christine Lagarde deed evenwel geen duidelijke uitspraken over de toekomst en liet in het midden of de eerste renteverlaging binnenkort gevolgd zou worden door andere.

Onzekerheid in Frankrijk stuwt Zuid-Europese rente omhoog
In de Verenigde Staten daalde de langetermijnrente voor de tweede maand op rij lichtjes door de bekendmaking dat de inflatie is afgenomen. “In de eurozone is de kloof tussen de obligatierente in Duitsland en in de Zuid-Europese landen gegroeid in het licht van de politieke onzekerheid in Frankrijk nadat president Macron het parlement heeft ontbonden na het goede resultaat van het Rassemblement National bij de Europese verkiezingen”, verklaart de Luxemburgse econoom. De tienjaarsrente daalde in Duitsland, maar steeg in Frankrijk, Italië en Spanje. Sinds het begin van het jaar moest de index 'JP Morgan EMU Government Bond Index' 1,9% inboeten.

Beurzen positief na eerste semester
“De beurzen hebben het eerste semester in stijl beëindigd, na alweer een maand met mooie groei. Met dank aan de marktleiders in technologie en communicatiediensten hebben tal van indexen, met name in Amerika, nieuwe recordhoogtes bereikt.” Enkel de Europese Stoxx 600 laat een daling optekenen (-1,3% in euro), voornamelijk vanwege de ondermaatse prestaties van verscheidene Europese en vooral Franse aandelen nadat president Macron het parlement had ontbonden. “Sectoraal gezien, steken technologie en communicatiediensten er met kop en schouders bovenuit, terwijl nutsdiensten en materialen de maand in het rood afsluiten”, besluit Guy Wagner.