Waarom de bossen beschermen een goede investering is
Er gaat geen dag voorbij zonder dat het klimaat of het milieu in het nieuws komt. Onlangs hebben we vol ongeloof toegekeken hoe de branden in het Amazonewoud helemaal ontspoorden, vooral door een dramatische toename van de ontbossing. De afgelopen 50 jaar is zo’n 17% van het regenwoud vernietigd en die vernietiging neemt nog toe.[1] Maar die trend is niet beperkt tot Brazilië alleen: wereldwijd verdwijnen de bossen in een zorgwekkend tempo. Tussen 1990 en 2016 heeft de wereld 1,3 miljoen vierkante kilometer bos verloren, zo heeft de Wereldbank becijferd. Dat is een oppervlakte groter dan Zuid-Afrika.
Als de maatschappij wil dat de toekomstige generaties ook nog bossen en regenwouden hebben, moeten we ze echt gaan beschermen en daar kunnen beleggers een belangrijke rol in spelen. De grote wouden in de wereld lijken misschien ver verwijderd van ons dagelijkse leven, maar consumenten en bedrijven hebben wel degelijk de mogelijkheid om zinvolle veranderingen tot stand te brengen. De vraag, de verwachtingen en de aankoopbeslissingen van consumenten hebben een enorme impact en drijven ondernemingen naar duurzamere en minder milieubelastende oplossingen.
Er zijn nieuwe oplossingen nodig, maar belangrijker nog is dat we meer gebruik moeten maken van reeds bestaande oplossingen die beter zijn om onze grondstoffen efficiënter te benutten en de natuur te beschermen. Hoewel overheidssteun en stimuleringsmaatregelen belangrijk zijn, komt de grootste vooruitgang die we vaststellen van het bedrijfsleven: heel wat toonaangevende bedrijven leveren nu al oplossingen met toegevoegde waarde voor de echte problemen in deze wereld. In de beleggingsstrategie Climate and Environment van Nordea proberen we de effecten van de onderliggende klimaatoplossingen in te schatten en ons te richten op bedrijven die een positieve impact hebben.
Op het vlak van ontbossing maakt Weyerhaeuser*, een marktleider in duurzaam bosbeheer, echt een verschil. Het bedrijf is een van de grootste privé-eigenaars van bossen in de wereld en beheert miljoenen hectaren grond. Al zijn bosgronden zijn gecertificeerd volgens de Sustainable Forestry Initiative Forest Management Standard. Dat betekent dat het bedrijf zijn bossen beheert om zijn klanten een duurzame aanvoer van hout te waarborgen, maar daarbij ook de andere weldaden te beschermen die bossen bieden. Dat gaat dan bijvoorbeeld om proper water, schone lucht en een habitat voor wilde dieren. Weyerhauser is een solide naam om in te beleggen, omdat het bedrijf zich engageert om op een verantwoorde en duurzame manier bomen te rooien. Het geproduceerde hout wordt verkocht aan zijn klanten als alternatief voor andere koolstofrijke materialen zoals staal en cement, en draagt zo bij aan een duurzamere samenleving. Weyerhauser zal vermoedelijk profiteren van de toenemende bewustwording rond duurzame producten en van zijn duurzame bedrijfsmodel.
Er kunnen ook nieuwe technologieën worden ingezet om onze bossen te beschermen. Zo ondersteunt de eCognition Essentials*-software van Trimble tijdgerelateerde analyses voor beeld- en GIS-data (grafisch informatiesysteem). Dankzij die nieuwe mogelijkheden kunnen teledetectie- en GIS-professionals bepalen hoe het uitzicht in de loop van de tijd verandert en zo toepassingen zoals veranderingen in de vegetatie, ontbossing of stadsplanning ondersteunen. De technologie van Trimble wordt ook gebruikt in de bouw-, de landbouw- en de transportsector, die een groot langetermijnpotentieel bieden wegens het toenemende gebruik van klimaatoplossingen, waarvan de penetratiegraad momenteel relatief laag is. Trimble heeft in de loop van de tijd een goed rendement gegenereerd. De markt kan volgens ons nog verder consolideren en de recurrente inkomsten kunnen nog stijgen, wat de beleggingsargumenten alleen maar ondersteunt.
Tot slot is ook slimme landbouw een effectieve methode om onze bossen in stand te houden. Productiviteitsverhogende oplossingen in de landbouw dragen bij aan een efficiënter gebruik van grondstoffen en het beperken van onze ecologische voetafdruk, terwijl ze ook de concurrentiekracht van de landbouwers vergroten. AGCO* richt zich op de ontwikkeling van innovatief landbouwmateriaal om de klimaatveranderingen door snelle verstedelijking en ontbossing tegen te gaan. AGCO helpt landbouwers geavanceerde technologie zoals gps en telematica te integreren in hun tractoren om zo landbouw productiever te maken op de wereldmarkt. Er zit veel potentieel in slimme landbouw, die nu al waardevol blijkt door de duurzamere landbouwproductie die er het gevolg van is. De landbouwsector staat maar aan het begin van zijn innovatietraject. Dat betekent dat beleggers een zeldzame kans hebben om te delen in de langetermijngroei van een sector die een positieve impact kan hebben op het behoud van de vitale bronnen die onze planeet te bieden heeft.
Nu klimaatverandering een steeds kritieker thema wordt, zien we dat heel wat beleggers overstappen van traditionele benchmarkstrategieën naar strategieën met uitsluitingscriteria of ESG-screening/-integratie. Toch zijn wij ervan overtuigd dat positieve ESG-selectie- of impactstrategieën een directere invloed kunnen hebben op milieu en duurzaamheid.
De Global Climate and Environment Strategy van Nordea richt zich op ondernemingen die producten en diensten aanbieden met aantrekkelijke waarde, zowel qua milieuvoordelen als qua economisch rendement. Wij zijn er oprecht van overtuigd dat beleggen in bedrijven die technologie en innovatie gebruiken om grondstoffen te besparen en de efficiëntie te verbeteren, economisch hout snijdt.
*Verwijzingen naar ondernemingen of andere beleggingen in dit document mogen niet worden opgevat als een aanbeveling aan de belegger om die effecten te kopen of te verkopen. Zij zijn louter ter illustratie opgenomen.
[1] National Geographic, Climate 101: Deforestation, door Christina Nunez, 07 februari 2019