Drie samenvallende cycli bieden rugwind voor private markten
2025 wordt volgens Nils Rode, Chief Investment Officer bij Schroders Capital, een sterk jaar om in private markten te beleggen.
Schroders verwacht dat 2025 een aantrekkelijke omgeving wordt voor nieuwe beleggingen in de private markt. Dit is te danken aan het gunstig samenvallen van drie belangrijke cycli, waardoor beleggingskansen ontstaan voor verschillende private markten strategieën:
- Fondsenwervingscyclus private markten: Na de door de pandemie veroorzaakte uitbundigheid ziet Schroders aanwijzingen dat de fondsenwerving de bodem bereikt heeft na een aanzienlijke correctie in de afgelopen 2-3 jaar. Daarom ontvouwt zich momenteel een gunstige dynamiek, zij het in een verschillend tempo in verschillende sectoren, gekenmerkt door minder concurrentie voor nieuwe beleggingen, aantrekkelijkere instapwaarderingen en een groter rendementspotentieel.
- Technologische disruptiecyclus: Schroders ziet de opkomst van generatieve artificiële intelligentie als het begin van een nieuwe cyclus van technologische innovatie die meerdere jaren zal duren. Tegelijkertijd zorgen de energietransitie en de toenemende penetratie van hernieuwbare energie voor een evolutie in de manier waarop energie opgewekt en gebruikt wordt binnen economieën.
- Economische cyclus: De normalisering van de rentetarieven is ingezet door de centrale banken in de VS, het VK en Europa. In China zien we nieuwe stimuleringsmaatregelen en in de westerse wereld verwachten we meer fiscale interventies. Om die redenen is Schroders van mening dat de economische cyclus waarschijnlijk van krimp naar expansie zal overgaan. Dit zorgt voor rugwind in alle activaklassen, ook voor de private markten.
Private equity: small/mid-buyouts en durfkapitaal meest aantrekkelijk
De waarderingen van buyouts zijn de afgelopen drie jaar gedaald, terwijl de aandelenmarkten sterk zijn gestegen en in sommige gevallen naar recordhoogtes gingen in 2024. Alles bij elkaar maakt dit beleggingen in private equity relatief aantrekkelijk. Ondertussen is de correctie in fondsenwerving het meest uitgesproken voor durfkapitaal en small/mid-buyouts, waardoor deze segmenten bijzonder aantrekkelijk zijn voor nieuwe beleggingen.
Small/mid-buyouts profiteren van een direct contact met oprichters en families, en van instap-multiples die meer dan 4x EBITDA lager blijven dan grote buyouts. Bovendien vertegenwoordigen de small/mid-buyouts een meer dan tienmaal groter beleggingsuniversum dan grote buyouts. Dit biedt meer mogelijkheden om te profiteren van een 'complexiteitspremie'. Dat laatste verwijst naar het potentieel om hogere rendementen te behalen door gebruik te maken van de vaardigheden van managers om complexe en genuanceerde beleggingsthesen uit te voeren.
Qua fondsenwerving heeft durfkapitaal een gezonde correctie ondergaan na de uitbundigheid tijdens de pandemie. Anderzijds krijgen de dealkansen een stimulus dankzij de opkomst van artificiële intelligentie (AI). In deze sector stijgt het aandeel van durfkapitaalbeleggingen van 2% in 2022 tot een geschatte 15% in 2024. Nils Rode: “Wij vinden AI-kansen in een vroeg stadium bijzonder aantrekkelijk, aangezien de waarderingen voor kapitaalrondes in een later stadium in 2024 aanzienlijk zijn gestegen en nu slechts 20% onder hun piek van 2021 liggen.”
Vastgoedaandelen: 2025 wordt een sterk vintage jaar
Van de verschillende strategieën voor de private markt hebben vastgoedaandelen de zwaarste correctie meegemaakt op het gebied van fondsenwerving, transactieactiviteit en waarderingen. Wereldwijd is de kantorensector in de VS het zwaarst getroffen om zowel cyclische als structurele redenen.
“We zien nu een bodem in de wereldwijde vastgoedwaarderingen en onze modellen geven aan dat 2025 een aantrekkelijk vintage jaar wordt,” zegt Nils Rode. “We zien een opeenvolging van kansen in verschillende regio's en sectoren die de uiteenlopende mate van prijsherziening tot nu toe weerspiegelt. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld is de prijsherziening al ver gevorderd en heeft deze een sterke relatieve waarde gecreëerd, vooral in de industriële sector. Opslag en logistiek springen er ook uit vanwege solide fundamentals, waarbij de vraag wordt ondersteund door aanbodbeperkingen in ESG-conforme ruimtes en stijgende bouwkosten.”
Mogelijkheden om waarde toe te voegen zijn prominent aanwezig, waardoor beleggers hun portefeuilles kunnen verbeteren door operationele platforms te creëren en vastgoed te moderniseren om te voldoen aan de veranderende behoeften van huurders. Het moderniseren van gebouwen met het oog op duurzaamheid en huurdersgerichte functionaliteit wordt steeds gunstiger temidden van beperkt beschikbaar vreemd vermogen en verschuivingen in de regelgeving, waardoor deze sectoren uitstekend geschikt zijn voor groei in 2025.
Private schuld en kredietalternatieven blijven betere risicopremies bieden
Op de markt voor overheidsobligaties zitten de premies op een historisch dieptepunt. Maar private schuld- en kredietalternatieven blijven aantrekkelijke risicopremies bieden dankzij aanhoudende kapitaalinefficiënties. In de huidige omgeving zijn verschillende segmenten bijzonder interessant:
- Leningen voor commercieel vastgoed bieden een opportunistisch inkomstenpotentieel, dankzij de hoge rente en risicopremies die beïnvloed worden door het beleggerssentiment en de zwakke fundamentals in de kantorensector. Door de stijgende rente worden de looptijden uitdagend en dus is een hoge mate van selectiviteit essentieel.
- Infrastructuurobligaties bieden stabiele, defensieve inkomsten met kasstromen met een lage volatiliteit. Ze profiteren van een vergelijkbare rendementsverhogende dynamiek in een tijd van hogere rentes.
- Specialty finance en asset-based finance profiteren van inefficiënties in het bankwezen en bieden waardevolle inkomsten, diversificatie en flexibiliteit door middel van structurering.
- Insurance-linked securities (ILS) bieden niet-gecorreleerde inkomsten en profiteren van inefficiënties in de markten voor verzekeringen en herverzekeringen.
- Collateralized loan obligations (CLOs) zijn een veelbelovende mogelijkheid, omdat de lagere daggeldrente onmiddellijk ten goede komt aan de lener. Een sterkere economie, in combinatie met een financiering met lagere marges uit obligatiemarkten, zorgt voor een potentieel zeer aantrekkelijk rendement van aandelen.
Infrastructuuraandelen bieden aantrekkelijke rendementen
Infrastructuuraandelen zijn een ander domein van potentieel hoge inkomsten en aantrekkelijke rendementen, dankzij de toenemende economische levensvatbaarheid, bestaande kasstromen en inflatiecorrelatie van duurzame energieactiva.
Hernieuwbare energie bevindt zich momenteel in een kopersmarkt, met herijkte aandelenrendementen als gevolg van hogere rentetarieven en minder droog kruit na een correctie op de fondsenwerving. Dit creëert een kloof op het gebied van vraag en aanbod tussen het beschikbare kapitaal en de ontwikkelingsbehoeften van hernieuwbare projecten om aan de nettonulverplichtingen te voldoen. Dit biedt kansen voor strategieën die profiteren van actief beheer. Er is potentieel voor verbeterde kasstromen over het hele energietransitiespectrum, van Core/Core+ operationele activa tot gerichte bouw en de ontwikkeling van nieuwere technologieën.
Aanbodbeperkingen beschermen vastgoedrendementen
Recente marktcorrecties bij vastgoedaandelen hebben de rendementen verbeterd in sectoren met een beperkt aanbod, zoals logistiek en eersteklas kantoorruimten. Omdat de bouwkosten hoog blijven en de schuldfinanciering krap, biedt de schaarste aan ESG-conform vastgoed van hoge kwaliteit steun aan stabiele huurinkomsten voor bestaande activa, mede dankzij de toenemende eis van regelgevende instanties naar duurzame infrastructuur.
Decarbonisatie: drijfveren voor hernieuwbare energie zijn vooral economisch en niet zozeer politiek
Ondanks de retoriek van de nieuwe Amerikaanse regering verwacht Schroders dat de decarbonisatie in 2025 wereldwijd een bepalend thema zal blijven omwille van een combinatie van economische, bredere geopolitieke en ecologische redenen.
- Naast traditionele hernieuwbare energiebronnen winnen nieuwe energietransitietechnologieën aan populariteit, bijvoorbeeld 'groene' waterstof, infrastructuur voor het opladen van elektrische voertuigen en stadsverwarming. Deze innovaties spelen in op een essentiële noodzaak tot decarbonisatie in sectoren als transport, zware industrie en vastgoed. Naarmate deze opkomende verticale segmenten aan schaal winnen, zullen ze een potentieel verbeterd rendementsprofiel bieden voor beleggers met een track record in het helpen leveren van innovatieve oplossingen voor energietransitie.
- Door de opkomst van AI en de toenemende digitalisering zijn datacenters een belangrijke drijvende kracht achter de vraag naar elektriciteit, die wereldwijd snel toeneemt. De duurzame stroomvoorziening van datacenters in een context van AI-hausse zorgt voor een hogere waarde van 'groene' elektronen uit schone energiebronnen. Private markten spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van de overstap naar hernieuwbare energie voor deze faciliteiten, omdat ze beleggingsrendement bieden en in overeenstemming zijn met duurzaamheidsmandaten.
- Private markten ondersteunen ook de transitie naar een circulaire economie door te investeren in recyclage, afvalvermindering en efficiënt gebruik van hulpbronnen. Daarnaast zijn investeringen in klimaatverzekeringen cruciaal voor het verbeteren van klimaatadaptatie en veerkracht, en het beperken van klimaatgerelateerde risico's.
Lees ook
- Outlook 2025: Private markets, door Nils Rode, Chief Investment Officer at Schroders Capital.
- Schroders’ Outlook 2025 website : met gedetailleerde analyses over de vooruitzichten voor aandelen, vastrentende beleggingen en private markten.